Честваме 175 години от рождението на Христо Ботев

На 06 януари 2023 г. се навършват 175 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев.

Ненадминат поетичен талант. Остро публицистично перо. Пламенен революционер. Национален герой. Това не са празни думи, нито клишета, когато са казани за Христо Ботев.
Ако трябва да посочим личност в българската история, превърнала се в символ на борбеността и свободолюбието, то това несъмнено е Ботев.
За краткия си 28-годишен живот той оставя незаличима следа не само с революционната си дейност, но и с гениалната си поезия. Публикуваните му стихотворения са едва двадесет, но всяко от тях докосва сетивата ни с дълбокия си смисъл, с ярките багри на картините, които рисуват думите, с чувствата, които ни завладяват и остават някъде дълбоко в съзнанието ни, за да ни тревожат, но и да ни напомнят, че светът е такъв, какъвто го направим ние, хората.
Публикациите му във вестниците, често крайно язвителни, хапливи, саркастични, са свидетелство за прозорливия му и буден ум, за непримирия му дух на свободолюбив човек, който не приема неправдата.
Син на даскал Ботьо Петков, младият Христо получава добро образование. Първоначално учи в родния Калофер, както и в Карлово, а на 15-годишна възраст руското правителство му отпуска стипендия и той заминава да учи в Одеса. Буйният му нрав обаче се проявява дори и в чужбина и само след две години стипендията му е спряна. Ботев обаче не напуска Русия, остава там, като се издържа, давайки частни уроци. Нещото, което го връща в Калофер, е вестта, че баща му е тежко болен. От този момент нататък Ботев окончателно посвещава живота си на освободителното дело. Следват години на емиграция, където живее в крайна оскъдица, участие в чети и издаване на революционни вестници. Утвърждава се като една от най-дейните и енергични фигури в БРЦК в тежките години след смъртта на Левски. Кулминацията на неговата жертвоготовност е славният път на четата, която оглавява в заключителния етап на Априлското въстание. На 20 май 1876 г. войводата Христо Ботев пада убит от вражески куршум.
Пътят към безсмъртието му е извървян.