Клуб по шах

Шахът е забавна и в същото време сложна състезателна игра, която се практикува от милиони хора по света от векове. Наред със стандартните клубове и турнири по шах, в последните години все по-често се откриват и различни онлайн форми, в които деца и възрастни могат да се учат и забавляват с тази древна игра.

В 121 СУ „Георги Измирлиев“ вярваме, че играта на шах не просто забавлява, но и учи нашите възпитаници на креативност, концентрация, дисциплина и стратегическо мислене. Това са все умения, които са полезни не само в играта на шах, но и по много други учебни дисциплини. Изследвания показват, че учениците, практикуващи тази игра, постигат и по-добри образователни резултати. Причината е, че те успяват да развият и своето логическо мислене и се научават да отделят необходимото внимание на малки, но важни детайли, което да ги доведе до успешен резултат както в партията шах, така и при други предизвикателства, пред които се изправят.

Нашето училище работи с популярен столичен клуб по шах, което дава възможност на децата да развият своите умения заедно с опитни специалисти в тази област. С гордост отбелязваме, че ученици от 121 СУ „Георги Измирлиев“ са печелили медали и награди от различни състезания по шах, провеждани със съдействието на Министерство на образованието, Българската федерация по шахмат и Столична община.

На 23.10.2020г. се проведе „Районно първенство по шах“. Съгласно регламента, в състезанието участваха по двама ученици от всяко училище на територията на район Триадица. Две от призовите места в челната тройка заеха учениците от 121 СУ „Георги Измирлиев“.

„Районно първенство по шах“, октомври 2020г.

През 2018 година в 121 СУ „Георги Измирлиев“ се проведе и първият турнир за деца „Столичен дебют“. При откриването на турнира Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви желанието на министерството да стимулира развитието на тази игра сред учениците, вярвайки в положителния ефект, който тя оказва върху развитието на техните умения.

Министър Вълчев с удоволствие изигра и две партии по шах, като остана очарован от познанията и уменията, които демонстрираха малките шахматисти.

Турнир „Столичен дебют“, май 2018 г.